Recept: Lättbakad äppelkaka av säsongens äpplen

15.09.2021

I år är det ett riktigt äppelår, alla våra äppelträd svämmar över av frukt, just nu är Filippa mogen och vad passar då bättre än att göra en härlig lättbakad äppelkaka? 

Filippa är en av mina favoritäppelsorter, ett krispigt lite syrligare äpple, passar till det mesta. 


Recept

Teos lättbakade äppelkaka

Denna äppelkaka svår att misslyckas med, du rör snabbt ihop den, och resultatet blir en favorit till kaffebordet. Servera med min enkla vaniljsås


Ingredienser:

  • 100 g smör  
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl 
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 3 krm vaniljpulver 
  • 1  krm salt 
  • 2 ägg
  • ca. 3 äpplen 

Gör så här:

1. Ställ ugnen på 175 °

2. Smält smöret, häll i grädden - koka upp, låt svalna 

3. Smörj en form med löstagbar kant ca. 25 - 30 cm i diameter

4. Blanda ihop alla torra ingredienser 

5. Rör i smörblandningen och äggen

6. Häll smeten i formen, skiva äpplena och stick ner i smeten. 

7. Ställ in i ugnen i ca. 30 min

/ Teo