Toppa dina ettåriga blomplantor

28.06.2022

Nu har det vuxit till sig här ute i landen, då är det dags att börja toppa plantorna! 

Oj, vad det växer! Zinnian står snart i blom, då är det dags att börja toppa plantorna genom att ta bort första knoppen eller blomman. 

Jag har framförallt toppat Zinniorna nu, men det finns såklart många andra plantor att toppa för att främja blomningen. En lista finns längre ner i inlägget. 

Varför ska man toppa? 

Anledningen till att man toppar är för att som sagt främja blomningen, plantan förgrenar sig och fokuserar på att växa till sig istället för att blomma. Man vill ha en stor och buskig planta när den till slut börjar blomma, då kommer den blomma med betydligt fler blommor och bli kraftigare. Kort sagt kan man säga att plantan kommer inte rangla iväg och blomma med någon enstaka blomma. 

Jag gjorde detta felet för några år sedan då jag började odla Zinnior, jag toppade inte plantorna. Plantorna blommade, oj, vad fina! Tänkte jag, men sen var det nästan slut på blomningen. Blommorna räckte till ett par buketter, sen var Zinnia-säsongen över. 

När jag sedan började toppa plantorna så blev det betydligt fler blommor. Näring och toppning så blev det kraftiga, buskiga och fina plantor. Jag vet att man kanske inte har mage till att plocka bort första knoppen på plantan, men man får tänka att det kommer fler!

Hur toppar man?

Om plantan har en knopp eller kanske till och med en blomma så ser man ganska tydligt var det är man ska toppa, precis ovanför ett bladpar där det börjat växa sidoskott ifrån. Ibland kan det vara rätt så mycket känns det som, kanske halva plantan och den ranglat iväg långt. Samma sak gäller även om plantan inte har någon knopp eller blomma, men då kanske inte plantan inte fått några sidoskott än. Exempelvis Rosenskära som blommar lite senare på säsongen, dom toppar man ca. 10cm, ovanför ett bladpar, lite beroende på hur stor plantan är då såklart. 

Sommarblommors syfte är ju att blomma och föröka sig, alltså bilda frön. När de avklarat det kommer plantan  så småningom vissna ner, men toppar man plantan så förlänger du blomningen. Du förlänger även blomningen genom att klippa bort nedvissnade blommor efter hand, eller göra härliga buketter! Det stimulerar blomningen. 

Ta sticklingar!

En hel del av de plantor man toppar kan man faktiskt få nya plantor av. Då ska det vara en topp utan blomma eller bortklippt blomma, ta även bort blad så du bara har ett bladpar kvar och helst en nod om det går. När du har en bra stickling så är det bara att sticka ner den i ytterkanten av krukan, där det är varmast. Skulle det vara fullt av rötter i krukan så ta en ny kruka eller sätt sticklingen i en plugg. 


Exempel på blommor du kan toppa

  • Zinnia 
  • Rosenskära - beroende på hur ranglig plantan är. 
  • Luktärt - toppa plantan när den är ca. 10cm hög. 
  • Jätteverbena
  • Dahlia - beroende på hur ranglig plantan är.
  • Aster

Hoppas ni får till fina plantor!

/ Teo