Tidlösa - En naken jungfru

05.10.2022

Denna höstblommande skönhet kallas ibland kallas höstkrokus och blommar utan några blad till synes, för bladen har växt tidigare på sommaren. Den förgyller rabatterna med lite extra färg nu när en del börjat vissna ner.


Man kan tro att det är en Krokus som blivit galen och fått fnatt, men det är det inte. Det är inte heller någon Höstkrokus, för det finns. Det är Tidlösa, en prinsessa som är ur tiden kan man tro. 


Tyvärr, får jag väl ändå säga så är hela växten giftig. Den tillhör familjen Tidlöseväxter, Colchicaceae. Växten innehåller giftet colchicin, som är mycket giftigt och är som ett slags cellgift. Det mesta av giftet sitter i fröna och i knölen 

Tidlösa är mycket vackra att ha i kanten av landet eller i något stenparti, där de kan sprida glädje om hösten. Köp dina lökar nu och plantera direkt i jorden i väldränerad jord, i sol till halvskugga. Dom skall helst ha ett djup på 20cm, men det djupet hade inte jag när jag satte dom, och dom blommar fint ändå. 

Du kan även köpa knölarna nu och låta blomma på ett fat inomhus utan jord för att sedan till våren plantera ut i landet. 

Förr använde man växtens olika delar till bland annat smärtstillande och mot gikt.

/ Teo