Ta bort murgröna från fasaden

01.11.2021

Murgröna är nog den hållbaraste växt jag vet som nästan kan hålla hur länge som helst avklippt utan vatten. Därför klipper jag nu av mina som börjat växa in i fasaden och använder de till att bland annat göra kransar av.   

Murgröna (Hedera helix) är en populär grön klättrare att ha i trädgården, den ger ett bra insynsskydd om man låter den klättra uppför exempelvis ett armeringsnät.

Däremot om man låter den klättra upp mot fasaden så är det inte så bra, den binder fukt och kan då skada fasaden. Murgröna klättrar med så kallade häftrötter som "häftar" sig fast i fasaden och bildar fula märken efter sig när man drar bort dom, men det går att putsa bort märkena. 

Jag har bundit kransar av en del kvistar, det man behöver någon form av ring/stomme som man kan göra av ståltråd, en metallgalge som man "vecklar ut", då har man en färdig upphängningskrok till kransen. Man kan också köpa färdiga, dessa ringar som jag använder tar jag 19 :- för, så det blir en billig krans om man har Murgröna i trädgården. Det man gör är bara att linda Murgrönan runt ringen, väldigt enkelt. Snyggt till ytterdörren eller varför inte till dukningen? 

Man kan även ta sticklingar av dom, genom vattenrotning. Klipp av toppen (ca. 3 - 4 blad) och sätt i ett klart glas med vatten. Detta skulle i och för sig jag rekommendera att göra på våren, då är det ljusare, och du kan plantera ut den rätt fort, men samtidigt har jag haft Murgröna inomhus i vatten med rötter väldigt länge som klarat sig fint.  

/ Teo