Svamp i gräsmattan?

07.10.2021

Oftast bildas det så kallade häxringar i gräsmattan, där det växer svamp. Såhär gör jag för att få bort dom! 

Olika sorters svampar kan växa i ring i gräsmattan, gräset har en lite mörkare nyans än vad den vanliga gräsmattan har. Häxringar måste inte nödvändigtvis bestå av svampar, utan kan också bestå av dött gräs. När det gäller svamp som mina häxringar i trädgården består av kan man plocka svamp förgäves men de bara kommer tillbaka några dagar senare, dels för att de har så långa rötter som är är väldigt svåra att få upp och för att svampens sporer sprider sig lätt, med det sagt så verkar det kanske som att det nästan är omöjligt att få bort svampen, men jag har faktiskt lyckas, men man får vara ihärdig.  

Jag börjar med att använda en maskrospigg och sticka ner och försöka få upp så mycket rötter som möjligt, men var försiktig så att det inte sprids allt för mycket sporer. Släng sedan de bara direkt i en påse och sedan rakt ner i soptunnan. 

Under buskage kan man hitta de konstigaste formerna på svamparna, denna svamp hittade jag under Brudspirean här hemma.  

Se upp! Dessa minisvamparna ser man knappt, här hemma växer de inte i någon häxring, så var försiktig så du inte trampar ner de, så de sprider sina sporer. 

Jag fyllde två 3 liters fryspåsar, som åkte rakt ner i soptunnan. 

När jag hade tagit bort alla så blandade jag vatten och atamon (konserveringsmedel) lite mer än en kapsyl till ungefär 5 liter vatten. Vattna på rikligt. Sedan vattnade jag varje dag till en början med, sedan vattnade jag bara med vanligt vatten, fast mer, så att man dränker rötterna. 

Ha det bra och lycka till med svampen! 

/ Teo