Skörd av Jordärtskockor

28.10.2021

Det är oktober och mina Jordärtskockor är börjat gulna av frosten, då är det dags att skörda eller klippa ner dom för att sedan skörda till våren.

Jordärtskockor, en rätt okänd grönsak för många kan jag tänka mig, eller iallafall vet kanske inte så många hur den används, den har dåligt ryckte. Men det går ju att göra så väldigt mycket gott av den. Den används ungefär som en potatis i köket, man kan göra mos av den, göra supergod soppa, eller bara rosta i ugnen.

Jordärtskockor blir väldigt höga, mina har blivit över 2 meter! Men det kanske inte är så konstigt för den är faktiskt besläktad med Solrosen. 

Konstigt nog brukar jag inte få mina att blomma innan frosten, så jag kan tyvärr inte visa någon bild på blomman, men den är som en enkelblommig, förgrenad Solros i mindre format. 

Jag tar upp skockorna efter hand vad vi gör av med, jag tar upp alla i år, men sparar de största till nytt utsäde och planterar nya rader, även det i år innan tjälen kommer. 


/ Teo