Ska man klippa bort bladen från Julrosen?

15.11.2021

I trädgården ser den ut som bara en grön buske, Julrosen, men när man viker undan bladen ser man knopparna som gömmer sig bakom de stora fina bladen. Frågan är ska man klippa bort dom? 

Det var först för några år sedan jag började fundera över bladen på Julrosen Helleborus, dom liksom kvävde nästan blommorna tyckte jag. Jag testade med att börja klippa bort ungefär hälften av bladen, och det gav resultat, blommorna syntes! Så varje år klipper jag bort i stort sett alla bladen för att blommorna ska få synas och blomma fint. 

Jag klipper bort i stort sett alla blad, låter kanske några fina vara kvar. 

Bladen har ju en skyddande effekt mot kyla, då kan man ju undra om den klarar sig, men den här har stått här i många herrans år och är då härdad. De första åren kanske man däremot inte borde klippa bort bladen. 

Som krukväxt kan man köpa både med och utan blad, då är de utan blad de dyraste, den är finast i grupper och arrangemang, enligt mig ;) 

Kom att tänka på att de bladen man klipper bort kanske går att använda till julkransarna, de är rätt kraftiga och fina blad. Återkommer med resultat på mina sociala medier. 

Ha en underbar vecka!

/ Teo