Så får du bort ohyra på dina blommor

06.07.2023

I år tror jag att det är ohyra på nästan allt, men det går att få bort det rätt så enkelt. Här är mina bästa tips! 

Hej på er! Har era blommor drabbats av ohyra och löss? 

Det har mina, och det känns så tråkigt när man har fina plantor, och så tittar man lite närmare på dom så är stjälkarna helt svarta av ohyra. Men tur att det går att få bort!

Men varför är det så mycket ohyra just i år? Jag skulle tippa på den varma försommaren som gjorde att växterna fick för lite vatten. Jag vet när jag var ute och vattnade sent på kvällarna. Jag stod där länge och väl med vattenslangen, men det var som att vattnet aldrig kom ner till rötterna, det var bara blött på ytan. Och kommer inte vattnet ner till rötterna så mår inte plantorna så bra och tappar en del av sin motståndskraft, och då kommer ohyran! Jag fick koppla in droppbevattning till mina odlingar, då går vattnet ner till rötterna snabbare! Men trots det och näring så kom ändå ohyran! 

 Jag brukar göra mitt egna miljövänliga bekämpningsmedel med såpa och vatten. 

Såpvatten

Det effektivaste brukar vara att spraya med såpvatten (se recept längre ner på sidan) Jag börjar med att försöka få bort så mycket av ohyran som möjligt genom att mosa lössen med fingrarna på dom växter där det går, och kanske klippa av de värsta delarna. Därefter plockar jag fram vattenslagen och sprutar med rätt kraftig stråle på plantorna. Sedan blandar jag till såpvatten i en sprayflaska och sprayar på en hel del. 

Såpvatten funkar bra till de flesta sorters löss, både inomhus och utomhus. För växter inomhus kan man spola av växten under kranen och sedan spraya på med såpvatten. 


Recept såpvatten

En miljövänlig behandling mot ohyra och löss för växter både ute och inne. 

  • 1 - 2 dl såpa 
  • ca. 9 dl vatten 
  • Ev. en skvätt T-sprit

Spraya gärna på en dos varje dag tills du ser att du fått bukt med ohyran. 

Sen är det viktigt med näring till växterna så dom får motståndskraft och orkar stå emot angrepp. Krukväxter kan behöva planteras om i större krukor med näringsrik jord. 

Jag jobbar på med min sprayflaska och jag har nog snart besegrat ohyran på mina Dahlior för denna gången! 


/ Teo