Plantera Tulpaner i kruka

26.01.2022

Att plantera Tulpaner i kruka är fint och håller länge, häng med när jag planterar om mina och få mina bästa tips! 

Jag satte mina fösta Tulpaner i Oktober, då i svarta plastbackar. Nu är det dags att försiktigt dra upp dom och sätta dom i krukor. 

Visst är dom söta? Dessa är av sorten Ice Cream Banana och sattes alltså i oktober månad. Eftersom att jag inte har något uppvärmt växthus så har jag förvarat och drivit på dom i mitt packrum i källaren, där är det svalare och rätt ljust i fönstret. Nu efter omplantering flyttar jag dom till ett större fönster med ännu mer ljusinsläpp så dom får driva på ordentligt. 

När jag planterar om Tulpanlökarna så väljer jag att ha vanlig planteringsjord en bra bit upp, inte för tillpackad bara då löken får svårare att rota sig. Sedan ställer jag bara lökarna på jorden kan man säga, det går bra att ställa dom rätt så tätt, men inte så dom nuddar varandra, sedan fyller på ytterligare lite jord och trycker till lite lätt. 

Efter planteringen kommer nog det viktigaste, sanden, den är viktig för bra dränering och så att inte lökarna möglar eller ruttnar.

En kruka vår! :)
En kruka vår! :)

Tulpanen är även en väldigt hållbar snittblomma om man sköter den rätt. Nedan följer mina bästa tips för att förlänga ett tulpanliv ;)

  • Ge Tulpanerna nya snittytor - Innan du sätter tulpanerna i vatten så bör du skära av ca. 1 cm av stjälkarna, det räcker att skära dom rakt av. Om tulpanerna har varit länge utan vatten så kan dom se hängiga ut och inte alls vara så krispiga som man vill, då räcker det med nya snittytor och nytt kallt vatten så repar dom sig fort. 
  • Kallt och svalt - Tulpaner gillar att stå kallt. Öka hållbarheten genom att förvara Tulpanerna svalt, åtminstone om natten.
  • Blanda inte Påskliljor och Tulpaner - Hela Narcissläktet avger en saft som är giftig för bland annat Tulpaner. Det är framförallt nyskördade Narcisser det gäller, Narcisser som stått ett tag har redan utsöndrat saften. Var bara noga med att ej göra nya snittytor på Narcisserna om du arrangerar en bukett tillsammans med Tulpaner, då Narcisserna börjar läcka igen. 

Ha en underbar onsdag!

/ Teo