Ljuvliga Amaryllis - så får du dom att hålla länge!

19.11.2023

Julens pampigaste blomma - hur gör man så att den står länge? 

Amaryllis, jag älskar Amaryllis! Denna ståtliga blomma som går att ha både i kruka och vas. Min favorit är denna aprikosrosa skönhet som är på bilden, vid namnet "Rilona" Nedan hittar du mina bästa tips om hur du får din Amaryllis att hålla länge i vas! 


Tips!

Stick hål på stjälken.

Stjälken på en Amaryllis är ihålig och full med luft, därför har den svårt att ta upp vatten när du sätter ned den i en vas. Genom att sticka ett litet hål i stjälken med en nål eller annat vasst föremål precis under blomman, så punkterar du stjälken på luft och Amaryllisen får enklare att ta upp vatten, och håller mycket längre i vas. 

Tejp eller gummiband

Amaryllis "krullar" lätt upp sig längst ned på stjälken. För att undvika detta så kan man tejpa runt stjälken eller sätta på ett gummiband. Gör först ett nytt rakt snitt med en vass och ren kniv.

Häng uppochner

Eftersom Amaryllisen har en ihålig stjälk så funkar det lika bra att hänga den uppochner i ex. ett fönster. Bind ett snöre runt och häll lite vatten i den ihåliga stjälken. Den håller lika bra uppochner som i vas, ca. två veckor, lite beroende på vill temperatur du har inomhus. 

Blev inte så långt inlägg idag, men hoppas att du får njuta av din Amaryllis länge! / Teo