Första riktiga frostnatten och jag binder gravdekorationer för fullt 

17.10.2023

Första riktiga frostnatten var häromdagen, och en del av mina Dahlior har strukit med. Dessutom är det snart dags för gravsmyckning! 

Häromkvällen när jag satt och tittade på nyheterna på tv:n så varnade dom för frost. Jag vågade inte chansa på att mina blommor skulle klara sig. Så jag slängde på mig jackan, traskade ut och började plocka av det som blommade. Och det var en del kan jag säga, man är ju extra noga med att plocka av så mycket som det går när dom varnar för frost. Jag stod där ute i månskenet i morgonrock och jacka och kände en extra stor tacksamhet över alla fina Dahlior, Zinnior mm. som blommat i år. När jag väl var klar och fått ihop ett gäng vaser så slängde jag på fiberduk, satte in blommorna på altanen och gick in och la mig. 

Närmare -2 hade det varit tidigt på morgonen, så det var värt det där extra arbetet sent på kvällen. Man börjar fundera på om något överhuvudtaget har klarat sig. Men när jag fått i mig morgongröten och kaffet så var jag ute och tog en titt. I princip alla knoppar hade strukit med, men plantorna har klarat sig. Nu hinner det väl visserligen inte komma mer skott och nya knoppar, så det är väl snart dags att påbörja arbetet med att plocka upp knölarna. Men det kan vara skönt det med, jag är nöjd med detta odlingsår! 

Det är skönt när det börjar lugna ner sig odlingsmässigt och hösten kommer på riktigt. När väl Tulpanlökarna har kommit i jorden så behöver jag inte tänka mer på odlingarna, utan kan fokusera på annat. Har förresten hittat en massa fina Tulpaner som vi kommer få njuta av i vår!

Nedan kommer lite bilder som jag tog när jag var ute en sväng i trädgården i morse. 

Jaha, slutpratat om odling. Jag har ju även börjat binda gravdekorationer. Det är ju snart allhelgona! Jisses vad tiden går alltså, jag tycker att jag nyss hade semester!:) Men butikerna har redan plockat fram julsortimentet, och det har vi gjort på jobbet med. Lite mer än 2 månader kvar, men det är lite för tidigt om du frågar mig. En sak i taget tycker jag. Hösten framförallt försvinner lite ibland kan jag tycka, och det är synd. Varje årstid har ju sin charm!:) 

Men nu gör jag gravdekorationer i allafall. Endast i naturligt material, tycker helt klart att det är vackrast, och det är jag nog inte ensam om har jag förstått. Jag har försökt att ta bort så mycket ståltråd som möjligt. Ibland går det inte, t.ex när man ska tråda kottar, det går inte på något annat sätt. Men exempelvis när man ska binda ihop granris så funkar vanligt natursnöre alldeles utmärkt. När det kommer till stickmassa så använder jag bara den miljövänliga sorten. För till gravdekorationer som ska ligga på marken så vill jag inte använda den vanliga gröna som innehåller en massa plastpartiklar som annars kommer sippra ner i jorden. Jag jobbar emot att bara använda miljövänlig stickmassa till allt jag gör senare. Det är bara det att jag har en del vanlig grön stickmassa kvar som jag måste göra slut på först:) 

Jag vet att det är en prisskillnad på miljövänlig och omiljövänlig stickmassa. Men det är inte någon jättestor skillnad, så hellre att det kostar några kronor mer än att det kommer ut en massa onödig plast i naturen. 

Nedan kommer bilder från min mormors begravning som var i våras och kistdekorationen som jag gjorde. Miljövänlig stickmassa och bland annat egenodlade Tulpaner, och ingen ståltråd. Helt nedbrytbar. Den skulle man kunna gräva ner i jorden och hela dekorationen förmultnar och ger i sin tur näring till jorden. Så miljövänligt det kan bli! 

Nedan hittar du ett inlägg på Instagram med några bilder på gravdekorationer som jag gör.

Ha det så bra! Vi hörs!

/ Teo