Så binder du en bukett i spiralform

29.08.2023

Det blommar på för fullt här hemma i trädgården och jag skördar varje dag både till mig själv och till er som handlar av mig i holken på Söder. Är det den bästa tiden på året nu? Ja, det får jag väl ändå säga, eller en av dom bästa iallafall. Sitter och skriver i soffan och tittar ut över Dahliorna i rosa och rött, bredvid mig ligger katten och tvättar sig. Tror att hon kom till mig mest för att hon vill ha mer mat:) Men hon är en trogen vän som alltid följer med mig ute i trädgården när jag plockar blommor, gräver i landen eller rensar ogräs. 

 
Idag har jag varit ledig och mestadels tagit det lugnt, vädret har varit fint så jag har kunnat vara ute i trädgården mycket. Första Solrosen blommade idag, har inte satt så många, men jag får nog ett 10 tal lite mindre blommor. Band en bukett med bland annat Solrosen, Dahlior och Vädd. Nedan visar jag hur man binder en bukett i spiral. 

Börja med att ta bort alla blad som kommer hamna under bindstället, de kommer bara mosas och försämra hållbarheten på blommorna annars.

Du börjar binda i spiral genom att lägga två stjälkar i kors, och håll ihop med tummen. Sedan lägger du en till stjälk över de två, och sen fortsätter du med att lägga nästa stjälk, blomman till vänster, stjälken till höger. I bland kan det vara enklare att hålla stjälkarna mot bordet, då ser du lättare hur du lägger stjälkarna. 

När buketten efter hand blir större så byt grepp och håll buketten med hela handen. 

Mata på med blommor och snurra buketten i handen, så blommorna blir jämnt fördelade. Kolla så buketten ser jämnt ut, jag brukar använda mig av en spegel för att se så att den är "rund" i formen. 

När du känner dig nöjd binder du hop buketten och klipper av stjälkarna i önskad längd. 

För bästa hållbarhet så ger du blommorna nya snitt och sätt i en vas med kallt vatten, vilket funkar till alla blommor. Byt vatten regelbundet, så det håller sig fräscht. 

Nu ska jag nog ta mig en kopp kaffe kanske och titta på en kriminalare, jag har lite av fastnat vid kriminalare, det är så spännande:) Ha en fin kväll och hoppas att ni får till era spiralbindningar!

/ Teo