Backsippa - en torktålig glädjespridare!

01.05.2022

Backsippan börjar kolla upp i landen här hemma i mitten av april och blommar och sprider glädje tills sommarblommorna tar vid. Passa på att förgylla trädgården eller balkongen med att plantera den i kruka eller på friland. 

Det var så sent som förra året som jag planterade en Backsippa i trädgården här hemma, jag kände att en vårträdgård utan Backsippor går inte att ha. 

Den klarade första året, vilken lättnad! Man vet ju aldrig huruvida framdrivna växter klarar första vintern. Jag har i år även planterat i Backsippa i lerkruka, superhärlig kombo med rosa fina blommor och en lite gråaktig lerkruka. Dessa klarar sig så som dom är nu, och till vintern kan man ställa dom utmed en husvägg, i en källartrapp eller isolera krukan med exempelvis bubbelplast eller halm. 120:- /st 

Jag har även börjat fylla på mina land med Backsippor i rosa toner nu, min dröm är att ha ett helt hav av Backsippor! Jag får se hur jag får till det, men jag har ju fortfarande ett stort problem med platsbristen till mina snittblomsodlingar. Det får väl bli ett lite mindre hav, det är fint det med. 

Backsippan är en perfekt växt för torra planteringar, det ser man ett klart bevis på om man åker till Öland och det torra klimatet. När jag planterar den såhär sätter jag den i sol till halvskugga i västligt läge, där jag satte den förra. Jag har inte så bra koll annars om vilket läge exakt som rekommenderas, däremot inte för skuggigt kan jag säga. 

Jag fick en bok förra året om hur olika växter användes förr som mediciner mm. Backsippan ovan jord  användes bland annat mot kikhosta, lindra förlamning och blindhet. Den motverkar även stress och kramper, det låter bra! :) 

Backsippan är fridlyst i hela landet fick jag precis lära mig av en mycket kunnig man, jag trodde det bara var vissa delar av landet. 

Passa nu på att fylla på landen eller krukorna på balkongen med underbara Backsippor!

/ Teo